Makale Mitoloji Mitoloji Makale

KALİ VE GÜÇ ÜZERİNE KISA BİR MAKALE

Kali, kana susamış vahşi tanrıça olarak adlandırılır. Hindu Mitinde dişil gücün eril güce karşı kazandığı bir zaferdir aslında.

Kali, huzuru ve düzeni sağlaması için çağrıldı. Tanrılar, dünyada hüküm süren felaketleri ve vahşeti engelleyemiyorlardı. “Asura” adındaki şeytani varlıklar her yerde dehşet saçıyordu. Bir türlü çözüm bulunamıyordu bu iblislere. Ta ki en az onlar kadar zalim bir gücün bu şeytanları yok edebileceği akıllarına gelene kadar. Yani Kali’nin.

Himalayaların kızına gidip dualar edildi. Yaşadıkları yenilgilerden bıkan tanrılar, yenilmez bir güç istiyorlardı. Bir tanrı değil, bir tanrıça! Bir dişinin sezgilerine, pratik zekasına ve zalimliğine ihtiyaçları vardı. Duaları kabul edildiğinde önce “Tanrıça Durga” ortaya çıktı. Her kolunda ayrı bir silahla iblislerin üstüne saldırdı. Fakat en tehlikeli canavarla savaşırken gücü tükenmeye başladı. “Mahishasura” kazandığını düşünüp zafer çığlıkları atarken herkesin kanını donduran bir gürültü koptu. Gökyüzünden ateşler düşüyordu yeryüzüne. Tanrıça Durga’nın alnından ilahi bir ışık çıkmaya başlamıştı. Bu çarpışmaya son vermek için Kali kendini göstermişti. Mahishasura daha ne olduğunu anlayamadan, sonsuza kadar kaybetmişti bu savaşı.

Efsane böyledir işte. Tanrıların başaramadığını, bir tanrıça yapar. Kali, bugün bile Hindistan’da saygı ve hürmet görür. Eskiden olduğu gibi ona hayvan kurban edilmese de, çoğunluğunu kadınların oluşturduğu bir topluluk ona tapınır. Buna şaşmamak gerek. Ne de olsa ilk mitlerin ortaya çıkışından bu yana kadın ve erkek ilahi güçler arasında çekişme vardır. Kimi zaman büyük bir aşkla sarmalanmış olarak ortaya çıksa bile, iki cinsin rekabeti kaçınılmazdır. Erkek mi yoksa kadın mı üstündür diye tartışıla dursun bu ve buna benzer efsaneler ile dişiler bir adım önde olduklarını düşünürler.

Fakat ortada şöyle bir sorun var. Güçlü kadın, kötü kalpli kadın mıdır? Ya da güçlü olduğu kabul edilip, bu kabul edişin yarattığı pişmanlık, ona kötü etiketi yakıştırılarak hafifletilmeye mi çalışılmıştır? Şöyle bir düşünürseniz, Medusa, Kirke, Medeia, Kali gibi birçok zalim karakter hep eril öğelere kötülükler yapmıştır. İlginç değil mi? Bu efsaneleri yaratan, insanlar ve onların hayal gücüdür. Hayallerdeki güçlü kadın eşittir hırslı kadın ve dolayısıyla zalim kadındır.

Hem doğurganlığa ve bu doğurganlığın getirdiği yaratma gücüne hem de yok etmeye yeteneklidir kadınlar. Gariptir yani. Hem garip hem güçlü! Hırslı ama kötü! Bu bir bakış açısı sorunudur.

Okuduğunuz için teşekkürler

Fikirlerinizi paylaşmanız bizi çok sevindirir.
Yorum yazarak bizi daha iyi içerikler hazırlamak için destekleyebilirsiniz.

Düşüncelerini Paylaş



Konular
avatar

Pınar KARACA

Tam zamanlı okur, yarı zamanlı yazar.

Yorum Yapılmamış

Yorum yazmak için tıklayın

Son Yazılarımız

44. Sayı Spotify’da

44. Sayı Spotify'da