Makale

ÇİZGİ ROMAN’DA ÇAĞLAR 2. BÖLÜM: GÜMÜŞ ÇAĞ

Geçen yazımda sizlere Amerikan Çizgi roman piyasasındaki altın çağdan bahsetmiştim. Hatırlarsanız süper kahramanlara ilginin azalması, western ve korku temalı çizgi romanlara ilginin artması yüzünden altın çağın bittiğinden bahsetmiştik. Altın çağ’dan sonra Gümüş çağ başlar, bu yazımda da Gümüş çağ’a değineceğim.

Modern Flash'ın ilk sayısı

Gümüş Çağ, Çizgi roman’da, 1950’li yılların ortalarında başlayıp 1970’li yılların başına kadar süren çağın adıdır. 1954 yılında “Comics Code” çıkmasından sonra süper kahraman çizgi romanlarında ciddi bir azalma görülür. 1950li yılların başlarında devlerden biri olan DC firmasından çıkan sadece üç tane süper kahraman çizgi romanı vardır. Bunlar da “Büyük üçlü” olarak bilinen Superman, Wonder Woman ve Batman’e ait çizg romanlardır ve üçünün durumu da iyi değildir. Superman çok fazla bulunan fakat kalitesi iyice düşmüş bir çizgi romandır. Batman ona nazaran daha iyidir, fakat okuyucular 40’lı yıllardaki gizemi özlemektedirler. Wonder Woman ise orijinal yazar ve çizerini kaybetmiş, artık enteresanlığı kalmamış bir kahramandır. DC firması 1956 yılında cesur bir karar alarak “Flash” karakterini modernize ederek tekrar basmaya karar verir. Havası ağırlaşmış ve bayatlaşmış süper kahraman piyasasına, modern Flash bir bomba gibi düşer ve gereken temiz havayı sağlar. DC firması, bu ilgiyi fark edince Altın Çağ’da çıkardığı diğer karakterleri de revize ederek piyasaya tekrardan sürmeye başlar. Bunlar Green Lantern, Atom ve Hawkman gibi karakterlerdir. 1950’li yıllardaki moda bilim kurgu olduğundan, çoğu kahramana yeni tarihçeler yazılır ve güçleri daha farklı olarak açıklanır. Örnek verecek olursak Altın Çağ’daki Green Lantern gücünü büyülü bir fenerden alır ve kostümlü bir suç savaşçısıdır. Gümüş çağ’daki Green Lantern ise bir kostüm değil üniforma giymektedir ve evren polisliği yapan bir uzaylı teşkilattaki “polis” memurlarından biridir, gücünü uzaylı yapımı bir yüzükten alır.

Altın Çağ ve Gümüş Çağ Green Lantern'lar yanyana

Fakat Gümüş çağ’ın esas yıldızı DC değil Marvel firmasıdır.

Marvel firması bu süper kahraman yarışına daha geç katılır, fakat büyük farklar yaratır. Marvel’in Gümüş çağdaki yıldızları, hep sıfırdan yaratılan kahramanlardır, bunlar Spider-Man, Fantastic Four, Iron Man, X-Men, Hulk ve de Altın çağ’dan revize edilerek gelen Captain America olur.

Marvel firması, Altın çağ’dan farklı olarak, bu seferki kahramanları daha gerçekçi ve daha fazla çocuklara yönelik olarak tasarlamaya karar verir. Örümcek Adam bu çağın bombası olur. Örümcek Adam, o çağda yayınlanan ve kendi çizgi romanına sahip olan en genç kahraman olur. O zamana kadar genç süper kahramanlar hep daha ihtiyar kahramanlar yanında yardımcı rollerde oynamışlardır. Örnek verecek olursak Robin, hep Batman ile anılmıştır. Robin’siz bir Batman olağandır, fakat onu gözetleyen bir yetişkin olmadan Robin hiçbir maceraya atılamaz. Örümcek Adam bu kuralı yıkan ilk genç süper kahraman olur. Bunun dışında Örümcek Adam’ın sivil hayatında, okulda ve kız arkadaşıyla problem yaşaması, okuldaki sporcular tarafından dalga geçilmesi ve üstüne üstlük teyzesiyle yaşaması, çizgi roman piyasasında büyük bir devrim yaratır. Genç okuyucular Örümcek Adam ile kendilerini özdeşleştirirler ve hiç hata yapmayan, sütten çıkmış ak kaşık olan Superman’den uzaklaşmaya başlarlar.

Spider-Man'ın ilk sayısı

Marvel bu “Süper kahramanken problemlerini unutan fakat sivil hayatında problemler yaşayan” kahraman formülünü diğer kahramanlarına da uygular. Demir Adam çok zengin olmasına rağmen çok ciddi bir kalp rahatsızlığı ile boğuşur. Fantastik Dörtlü’de Reed ile Sue ‘nun evliliklerinde problemler vardır ve Thing hiçbir zaman insan kimliğine geri dönemez. Hulk zaten başlı başına bir olaydır, Dr. Jeykll ve Mr. Hyde’ın modern versiyonudur. Daredevil gerçek hayatta kördür vs… Liste böyle uzar gider.

Gümüş çağ’daki değişikliklere bakarsak şöyle maddeleyebiliriz.

  • Çizimlerin Altın çağ’daki karikatüristik çizimlerden daha stilistik çizimlere doğru kayması.
  • Cross-over’lar (çizgi roman kahramanlarının başka kahramanların çizgi romanlarında da rol alması. Mesela Örümcek Adamın, Demir Adamla ortak bir maceraya girişmesi) gibi deneysel çalışmalar yapılması. Bu şekilde bir firmada çıkan tüm süper kahramanların aslında aynı evrende yaşadıklarının anlatılması.
  • Yakalanan başarı üzerine, süper kahramanlar birliklerinin bu çağda ortaya çıkması (JLA, İntikamcılar, Fantastik dörtlü gibi)
  • Çizgi roman hikayelerinde korku öğelerinin azaltılıp bilim kurguya doğru kayılması.
  • Yetişkinlere yönelik yer altı çizgi romanlarının çıkması ve fanzinlerin artması.
Fantastik Dörtlü'nün ilk sayısı

Gümüş çağ’ın tam olarak ne zaman bittiği üzerinde çeşitli varyasyonlar vardır. Kimilerine göre 1969’da biten 12 centlik çizgi romanlar Gümüş çağın bitişidir. Kimisine göre ise Gümüş çağ’ı başlattığı kabul edilen Julius Schwatrz’ın (İlk yayınlanan Flash’ın editörü ve Gümüş çağ’daki bir sürü süper kahramanın ortaya çıkmasına yardımcı olan kişi) Green Lantern çizgi romanından ayrılmasını bitiş tarihi olarak kabul eder. Başka bir teori ise Spider-Man evreninde çok önemli bir yer tutan Gwen Stacy’nin ölümünü Gümüş çağ’ın bitişi olarak kabul eder. Ama herkesin kabul ettiği konu şudur ki, Gümüş çağ Altın çağ gibi birden bıçak kestiği gibi bitmemiş, yavaşça bronz çağına dönüşmüştür.

2004’te kaybettiğimiz Julius Schwatrz, Gümüş çağ'ın önderi olarak kabul edilir.

Türkiye’de ilk yayınlanan süper kahramanlı çizgi romanlar, genelde gümüş çağ’ın sonunu yakalamış olanlardır. Özellikle 80’li yıllarda Türkiye’de “B Yayınları” tarafından yayınlanan Superman ve Örümcek Adam’ın  ilk sayıları, Gümüş çağ’ın son zamanlarında yayınlanan çizgi romanlardır.

Gümüş çağ’ı hemen takip eden çağ Bronz çağ’dır, bu çağa da önümüzdeki yazıda değineceğim.

Okuduğunuz için teşekkürler

Fikirlerinizi paylaşmanız bizi çok sevindirir.
Yorum yazarak bizi daha iyi içerikler hazırlamak için destekleyebilirsiniz.

Düşüncelerini Paylaş



Konular
avatar

Tunç PEKMEN

74 yılında İzmirde , Akrep burcunu son dakikada yakalayarak doğdum. Okuma ve yazmayı çizgi roman okuyarak söktüm, o günden beri çizgi roman okumaya , toplamaya, koleksiyon yapmaya ve de çizgi roman senaryoları yazmaya devam ediyorum. Bunun dışında bilim kurgu denemelerim de var. Evliyim ve iki kedim var. Hep beraber bir şekilde yaşamayı sürdürüyoruz.

3 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

    • Genelde ayda bir ya da üç haftada bir güncellemeye çalışıyorum. Aslında Bronz Çağ hazır, ama modern çağ’ı 5 sayfa yazdıktan sonra hatayla sildiğim için 5 gündür yas tutuyorum 🙁
      O yüzden henüz bronz çağı gönderemedim, tahminen 3-4 güne resimlerini de halleder gönderirim.

Son Yazılarımız

44. Sayı Spotify’da

44. Sayı Spotify'da