Fantastik Haber

ODTÜ’lüler “Muggle Quidditch” Oynuyor!

Quidditch Nedir?

Harry Potter kitaplarının fantastik dünyasında Quidditch, üvey ailesi ve toplum tarafından ‘ucube’ olarak adlandırılıp dışlanan Harry’nin kendi büyücü kimliğini öğrenmesi üzerine içerisine girdiği bu yeni dünyada yolunu bulmasına yardım eden önemli etmenlerden birisidir. Özellikle Amerikan ekolündeki ‘esas oğlanın takım kaptanlığı’na gönderme yapılarak Harry karakteri okunduğunda ortaya çıkan tablo “toplumun bir ucube gördüğü yerde bir kahramanın yatması” vurgusudur. 21. yüzyılın ve yeni bir milenyumun hemen başına denk gelmesi, hızla değişen dünyaya uyum sağlayamayan toplum değerleriyle çatışma halindeki bir nesle ilham kaynağı olması açısından Harry Potter serisi, toplumun ucubeleştirdiği kahramanlar ekolüne yaptığı vurgudan ötürü pek çoğumuzun gönlünde ve aklında yer etmiş, yabana atılmayacak eserlerdir.

Muggle Quidditch Nasıl Ortaya Çıktı?

Bu oyun ilk kez 2005 yılında Amerika’daki Middleburry College’da bir grup kendi halinde öğrenci tarafından eğlenmek için oynanarak dünyaya gelmiştir. Elbette ki gerçek dünyada uçan süpürgeler ve kendi kendini yöneten büyülü toplar bulunamadığından ötürü derme çatma malzemelerle oynanmakta ve dışarıdan bakıldığında(hatta içeriden bakıldığında da) oldukça absürd görünen kurallar içermektedir. Kimsenin beklemediği bir şekilde ilgi gören bu oyun öylesi bir fenomen haline gelmiştir ki 2007’de (sadece iki üniversite takımları arasında olsa dahi) ilk Dünya Kupası düzenlenmiş, 2010’da ise resmi olarak tanınan Uluslararası Quidditch Topluluğu (IQA) kurulmuştur. 2011’de New York’ta düzenlenen 5. Dünya Kupası’na ise dünyanın dört bir yanından 96 takım katılmıştır.

Günümüzde Quidditch (ya da ruhuna sadık kalmak gerekirse Muggle Quidditch) küresel olarak yüzlerce takıma, binlerce oyuncuya ve çok çok daha fazla sayıda takipçiye sahip, artık pek de rahatça dalga geçilemeyecek bir olgu haline gelmiştir. Böylesi bir kurgu sporun nasıl bu kadar hızlı ve güçlü bir şekilde küresel olarak yayılabildiği sorusu ise işte tam olarak da Muggle Quidditch’in gizli arka planında yatmaktadır..

Title 9 ¾

Amerika’daki Title IX (basitçe 9. Başlık) diye geçen ve “sporda cinsiyet ayrımcılığına karşı” hazırlanmış olan yasa tasarısı ile Harry Potter dünyasındaki büyülü Hogwarts Okulu’na kalkan tren peronundaki çeyrek ibaresine gönderme yapılarak seçilmiş olan bu isim Muggle Quidditch’in ruhundaki en temel olgulardan birisidir. IQA kuralları gereğince 7 kişiden oluşan takımların bünyesindeki oyunculardan en az ikisi kendisini takımdaki en az başka iki kişiden farklı bir cinsiyet üzerinden tanımlıyor olmak zorunda. Bu hem sadece kadın veya sadece erkeklerden oluşan takım anlayışlarına karşı durduğu gibi bir yandan da kadın-erkek ikili tanımlarının dışına çıkıp LGBTQI bireylerini aktif olarak oyunun kurallarına dahil eden bir yapı oluşturuyor. Dünya çapındaki karşı-cinsiyetçi örgütlenmelerin ve bireylerin destekleri ve ilgileri ise Quidditch’in bu kadar kısa sürede bu hızlı ve etkili bir güç olarak kendisini var edebilmiş olmasının temelinde yatan lokomotif güçlerden belki de en etkini olarak karşımıza çıkıyor.

Toplumsal Yenilenme

Elbette ki Quidditch yalnızca cinsiyetçilikle mücadele üzerinden kendisini tanımlamıyor. Tarihi milattan önce 3. yüzyıllara kadar dayanan ve askeri bir disiplin aracı olarak varoluşa gelen futbolun veya fiziksel gelişime katkı amaçlı geliştirilmiş basketbolun aksine Quidditch katılımcılarının saçma görünmeyi umursamadan eğlenmeyi hedef aldıkları bir spor türü olarak büyük ilgi çekiyor. Fiziksel üstünlüğün artık bir ihtiyaç değil lüks olmaya başladığı küresel düzende yüzlerce yıllık baskıcı toplumsal bağlar içeren sporlara yönelmek istemeyen genç kuşağa sporun benimseyebilecekleri yönlerini Quidditch oldukça şirin bir paket içerisinde önlerine sunuyor. Sanılanın aksine yüksek fiziksel kondisyon ve yoğun bir takım oyunu içermesi nedeniyle ise katılımcıların bir spordan almayı umabilecekleri tüm beklentiyi fazlasıyla sunuyor.

ODTÜ’de Quidditch

Henüz geçtiğimiz aylarda ODTÜ’de kurulan Quidditch Topluluğu aynı 2005’te Middleburry’deki bir grup kendi halinde öğrencinin uğraşı üzerine ortaya çıkıyor. Kurulalı yalnızca birkaç ay geçmiş olmasına rağmen mevcut olarak 4 resmi ve aktif (ve pek çok inaktif) takımı ve halihazırda bir seyirci kitlesi bulunmakta olan Topluluk gün geçtikçe büyümeye devam ediyor. Özellikle insanların gösterdiği yoğun ilgi ise aslında zannedilenin aksine böylesi bir çabanın dünyanın dört bir yanında olduğu gibi Türkiye’de de karşılık bulabileceği bir kesim olduğunu gözler önüne seriyor.

Haber: Zeki Keskir - Radikal

ODTÜ Quidditch Topluluğu

ODTÜ Quidditch Topluluğu
ODTÜ Quidditch Topluluğu

Topluluk Facebook sayfalarında misyonlarını şöyle açıklıyor: Topluluğumuz her yaş, her renk ve her kimlikten insanın fiziksel, duygusal ve sosyal olarak etkin bir hayata sahip olmasına rehberlik edecek, yenilikçi ve katılımcı bir örgütlenme yapısı ile süpürge üzerinde oynanan spor oyunlarını oynamak, bu spor dalları ile ilgilenen insanları bir araya getirebilecek etkinlikler düzenlemek ve spor dallarında kültürel çeşitlilik için altyapı oluşturmak amacını güder.

ODTÜ Quidditch Topluluğu bir kısım yenilikçi ve hayalperest ODTÜ öğrencisi tarafından Orta Doğu Teknik Üniversitesi Spor Müdürlüğü’ne bağlı bir topluluk olarak kurulan bir oluşumdur. Topluluğumuz her yaş, her renk ve her kimlikten insanın fiziksel, duygusal ve sosyal olarak etkin bir hayata sahip olmasına rehberlik edecek, yenilikçi ve katılımcı bir örgütlenme yapısı ile süpürge üzerinde oynanan spor oyunlarını oynamak, bu spor dalları ile ilgilenen insanları bir araya getirebilecek etkinlikler düzenlemek ve spor dallarında kültürel çeşitlilik için altyapı oluşturmak amacını güder.

Pek çok spor dalında süregelen cinsiyet ayrımı üzerine kurulu yapıya alternatif oluşturmayı amaçlayan topluluğumuz, bütün bireylerin kimlik ve cinsiyetlerinden bağımsız olarak aynı sahada eşit koşullarda oyun oynamasını teşvik eder. Quidditch oynamak, oyunun bilinirliğini arttırmak ve yaygınlaştırmak, Quidditch takımları için rekabetçi yarışma ortamı sunmak ve bu sporla ilgilenen bireyleri bir araya getirmek için etkinlikler düzenler. Etkinliklerinde yaratıcılığı ve girişkenliği destekler, gelenek adı altında dayatılan yapılara farklı seçenekler üretir.

Söyleşi

Okuduğunuz için teşekkürler

Fikirlerinizi paylaşmanız bizi çok sevindirir.
Yorum yazarak bizi daha iyi içerikler hazırlamak için destekleyebilirsiniz.

Düşüncelerini Paylaş



avatar

Kayıp Dünya

Kayıp Dünya Editörleri tarafından yayınlanmaktadır.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Son Yazılarımız

44. Sayı Spotify’da

44. Sayı Spotify'da