Fantastik Makale

VAMPIRE ÖZEL – Kitap Tanıtımları

(WW-Vampire the Masquerade)

1-) Book of Nod
WW2254
Sam Chupp & Andrew Greenberg
$10.95

Book of Nod, hemen hemen tüm World of Darkness fanlarının- özellikle de Vampire the Masquerade- tanıdığı bir kitapdır. İnanışa göre Book of Nod’u vampirlerin atası, ilk kanı döken Abil’in kardeşi Kabil, oyundaki batı kökenli ismi ile “Caine” ‘in yazdığına inanılır. Book of Nod bir nevi cainitelerin -ataları Caine’den gelen anlamında vampirlerin kendileri için kullandıkları sıfat- incil’i, kur’an’ı, yani kutsal kitapları gibidir. Varlığı sorgulanır, kimse tam bir kopyasını görmemiştir. Book of Nod bir nevi karanlık ve tehlikeli bir efsane gibi gecenin çocuklarının arasında dolaşır. Arka sokaklardan hükümet salonlarına kadar yolları düşmüş her cainiteın ismini ya da içerisinden bir çift satırı bildiği bir efsanedir.

Book of Nod, tamamen bir setting metaryeli olması için tasarlanmış, alıp elnize baktığınızda içerisinde hiçbir kuralla karşılaşmıyacaksınız, sadece ama sadece Caine’in sözleri ve hayatını, hristiyanlığa yapılan benzetmeler ve alegorik(1) sayfalar sizi karşılıyacak. Çizimlerini WW stüdyolarının kendilerini ispatlamış çizerlerinin yaptığı kitap baştan sona sürükleyici. Bu kitapta klan kurucuları olan antediluvianların (saygı ile eğilin) sözlerini, caine’in lanetinin sebebini, Lilith ve Zilliah’ın öykülerini bulacaksınız. Özellikle ingilizcenize güveniyorsanız Book of Nod, kendi içinde bağımsız bir bütünün parçaları olan kısa ve anlaşılır hikayeleri ile büyüleyici olacaktır. Neyi sevmediğime gelince, alegori temasınız bu denli ağır basmasına. Alegori, üç kutsal kitaba yapılan göndermelerdir. Eğer ben İsa’nın çarmıha gerilmesi temasını yazdığım öyküdeki kahramanın başından geçmiş gibi gösterirsem bu bir alegori olur-ilginizi çekti ise size Nathaniel Hawthorne’nın “Young Goodman Brown’unu tavsiye ederim, yazılmış en güzel alegorik öyküdür-. İşte benim tek beğenmediğim şey kitabın alegoriye çok ağırlık vermesi. Belki daha edebi olmuştur, belki de istemeden bunu bilemeyiz ama çok keyifli bir kitap. Vampire fanı iseniz kesin temin edin sonra da oyuncularınızı gehenna tehditleri ile korkutup yemek ısmarlatabilirsiniz. Ben denedim işe yarıyor.

Not: 9.5/10 Gerçek bir şaheser!

2-) Revelations of the Dark Mother
WW2024
Phil Brucato & Rachell Udell
$10.95

İkinci kitabım ise yine Book of Nod gibi bir setting metaryeli. “Revelations of the Dark Mother” Lilith’in, Caine’in ilk eşinin, hakkında okyanusları dolduracak efsaneler olan kendi çocuklarını yemekle suçlanan Lilith’in, Vampire the Masquerade’deki Sabbat karakterlerin favori bir path of enlightment’i olan Path of Lilith’deki Lilith’in öğretilerini açıklayan okunası bir kitap daha. Karakteristik olarak daha az alegori olmasına rağmen Book of Nod karakteristiğinden hiçbir şey kaybetmemiş bir kitap. İçerisinde post-punk şair Patricia de la Forge’dan bir iki ufak şiir kırıntısı eklemeyi unutmamışlar. Yakışmış bence. Ancak Book of Nod’un aksine ben “Revelations of the Dark Mother” ‘ı sadece gerçek ama gerçek anlamdaki fanlara tavsiye ediyorum. Vampire gotizimini hissetmeyen/hissetmek istemeyen birisi için bu kitap havada kalacak ve sıkıcı gelecektir.

Neresini beğenmediğim sorusuna gelince, aslında beğenmediğim iki yanı var ve ikisi de kitabın içeriği ile ilgili değil. Tamam belki tipik Book of Nod ağır üslubu ile yazılmış ama artık ona alışmaya başladım. Benim beğenmediğim şey yıllardır takdir ettiğim çizer Rebecca Guay’ın kendine has hatlarını bu kitaba yansıtamamış olması. Yine de çizimler güzel ama. Bir de keşke şair Patricia de la Forge’dan biri ki satır daha fazla yazsalardı da ……..

Not: 8.5/10 ah Rebecca… ah.. Patricia.. ah..ah…

Clanbook: Baali for Vampire: the Dark Ages
WW2817
Lucien Soulban & Sven Skoog
$12.00

Tanrım! İşte bu kitabı okuduktan sonra Black Dog Game Factory’e ait olan kitapları toplamaya girşitiğimi hatırlıyorum. (“Cainite Heresy”‘i almayın o güzel değilmiş) Bu herifler kim bilmiyorum ama bana hiç de iyi niyetli gözükmüyorlar. Gerçek grotesk, gerçek korku, iç kapaktakı onsekiz yaş sınırı gereksiz değil, inanın bana. Hayalgücü en geniş oyun efendisinin bile kötülük kavramını sorgulatacak, en geniş yürekli oyuncunun kalbini sızlatacak satırlar gizli bu kitapta. Şeytana ruhlarını satmış (infernalist) Baali ailesinin kurluşundan en erken kabusane mitlerine ve günümüzdeki yerlerine kadar geniş bir yelpaze ile sizi serinletiyor (kalbizizi donduruyor).Clanbook Baali’yi iki gruba tavsiye edebilirim. Birincisi Clanbookları toplayan fanlara, Baali’ye bir baktığınızda sıradışı olduğunu göreceksiniz. İkincisi Dark Ages oyun efendilerine. İkinci grup için bir gereklilik bana kalırsa neden, çünkü hem Dark Ages’in ana kitabında Baali hakkında pek(hiç) bir şey yok hem de Baali oyunlara renk katar (kan rengi).

Aradım, aramadım değil ama belki de taraflılığmdan bu kitapda kusur bulamadım. Mükkemmel bir tarihi araştırma üzerine kurulu bir kitap -merak ediyorsanız söyliyeyim, Baali mesapotamya kökenli-, ve çok özenli bir çalışma…. Tebrikler Black Dog. Baali fanları bana ulaşın. E-mail adresim altta.

P.S: Bu kitabı abartmıyorum, bana yurtdışında alırken kimlik sormuşlardı.

Not: 10/10 .. Söze gerek yok. Alın..başındaki hikayeye dikkat.. olay orada gizli

Son söz: Bu sefer, bölümün yeni kuruluşu sebebi ile sadece üç kitaba yer verdim.belki şöyle düşünebilirsiniz: “bu ne biçim herif her okuduğu kitabı beğeniyor”. Hayır aslında. Acı bir eleştirmen olmadığım doğrudur(kıyamam) ama beğenmediğim kitabın eleştirisini ilk seferden yapmak da istemedim, bunlar benimWhite-Wolf’un edebi açıdan en beğendiğim kitaplarıdır. Bu yüzden onlara yer verdim ilk seferde. Ana kitaplar ve sistem kitapları bir sonraki sefere artık.

Daha önce Bilimkurgu Online’de ve Başkent Üniversitesi BKFT (eski) internet sayfasında yazılarım çıkmıştı. Sizlerden rica edeceğim, bu sitelerde yazıalrımı okuyanlardan benimle yazılarım konusunda irtibata geçmeleri. Her türlü eleştiriye açığım. Eğer sizlerin okuması için yazıyorsam, yazılarımı nasıl görmek istediğnizi bilmeliyim, bu sayede elimden gelenin en iyisini yaparım. Ayrıca benden ne konuda yazmamı istersiniz? Fikirlerinizi bekliyorum. Üşenmeden atıcağınız bir mail için şimdiden teşekkürler!

Okuduğunuz için teşekkürler

Fikirlerinizi paylaşmanız bizi çok sevindirir.
Yorum yazarak bizi daha iyi içerikler hazırlamak için destekleyebilirsiniz.

Düşüncelerini Paylaş

avatar

İlker BOZDEMİR

Karadeniz'de doğdu, İç Anadolu'da büyüdü, Marmara'da yaşıyor. Mesleğinin ördüğü boğucu duvarlar arasında bulduğu çatlaklardan kaçıp ya tabiata sığınıp kamp yaparak ya da zarları yanındaysa GM'lik yaparak nefes almaya çalışıyor. Hayatın bir gerçeği ne yazık ki her şeyin sonunda kürkçü dükkanına geri dönüyor. Fakat bir sonraki kaçış için çatlaklar aramaya devam ediyor.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

  • book of nod ve clanbook baali kitaplarının yazarları ve nerde bulabileceğimiz konusunda yardımcı olursanız sevinirim bide bu kitaplar türkçeye çevrildimi?

  • Yazarlari yukarida yaziyor. Kitap isimlerinin hemen altinda. Bu kitapalrin henuz Turkcesi yok. Ancak, Boof of Nod cok populer oldugu icin internette kismi cevirileri var.

Son Yazılarımız

44. Sayı Spotify’da

44. Sayı Spotify'da